Veel menen weten niet anders, dan dat je alleen maar een huis kunt kopen alleen, of met je partner. Dit is tegenwoordig echter niet meer het geval. Gelukkig zou je er bijna bij moeten zeggen. Gelukkig kun je anno 2021 ook een huis kopen en dus een hypotheek krijgen samen met een familielid zoals bijvoorbeeld je broer. En dat is maar wat fijn. Want met de enorme krapte op de huizenmarkt stijgen de prijzen van koopwoningen de pan uit. Overbieden is eerder regel dan uitzondering. Dit drijft mensen natuurlijk naar een alternatief.

Veranderende maatschappij

Om alleen, dus zonder partner een huis te kunnen kopen, moet je flink in de buidel tasten. Vaak vind je dan net niet het huis dat voldoet aan veel van jouw wensen. Met een tweede inkomen erbij gerekend, treedt er een verruiming op in de mogelijkheden dankzij het feit dat er een hogere hypotheek mogelijk is. Gelukkig zijn hypotheekverstrekkers ook in deze markt gesprongen en hebben zij goed meegedacht met de veranderende maatschappij.

Sponsoren niet toegestaan

Gelukkig staan enkele hypotheekverstrekkers toe om samen met een tweede persoon een huis te kopen. En die tweede persoon hoeft niet meer uitsluitend je partner te zijn. Zij staan het toe dat je bijvoorbeeld samen met je broer of zus, of je studiegenoot, een huis koopt. Uiteraard gelden er dan bepaalde voorwaarden. Maar dat is niet meer dan normaal. Er gelden immers ook voorwaarden als je met je partner zijnde je echtgeno(o)t(e) een huis koopt. Wat van de beide personen gevraagd wordt is dat ze beiden in de nieuwe woning gaan wonen. De een mag de ander niet ‘sponsoren’ en vervolgens op een ander adres gaan wonen.

Fiscaal partnerschap

Daarnaast is het fiscaal partnerschap belangrijk. Je kunt elkaars fiscaal partner zijn ook al ben je niet met elkaar getrouwd of ontbreekt er een samenlevingscontract. Heb je namelijk samen een woning, maar verder geen samenlevingscontract? Dan ben je elkaars fiscaal partner als je allebei in deze gezamenlijke woning woont. Je mag dan allebei de hypotheekrente die je betaalt, in aftrek brengen bij je belastingaangifte. Voor eventuele toeslagen telt het inkomen van degene met wie je samenwoont, ook mee. Heb jij een wat lager inkomen en daardoor recht op zorgtoeslag? Wanneer jouw huisgenoot ook inkomen heeft, kan dit ervoor zorgen dat jij geen recht meer hebt op zorgtoeslag.