Veel mensen moeten een hypotheek afsluiten bij de aankoop van een huis. Ook kan een hypotheek in sommige gevallen interessant zijn, als je minder belasting wilt betalen. Er zijn een aantal soorten die je kunt kiezen bij het afsluiten van een hypotheek. In dit artikel lees je er een aantal. Laat bij twijfel over de waarde het huis taxeren door Van der Eijken. Zij kunnen je adviseren over de aankoop van je nieuwe huis.

Annuïteitenhypotheek, de hele looptijd dezelfde woonlasten

Met een annuïteitenhypotheek blijven de woonlasten de gehele periode gelijk, als de rente niet stijgt. Het totaalbedrag wordt de annuïteit genoemd, hier doelt de bank mee op de rente en aflossing. Je betaalt bij deze hypotheek rente en aflossing als één bedrag. In het begin is het rentebedrag hoger en tegen het einde los je juist meer af. De looptijd van deze hypotheek is maximaal 30 jaar. Na de looptijd is de volledige hypotheek afgelost, het huis is nu dus volledig van jou. 

Lineaire hypotheek, de kosten dalen

Met een lineaire hypotheek dalen de maandlasten op den duur, als de rente gelijk blijft. Je betaalt de rente over de resterende schuld, die wordt door de aflossingen steeds lager. Hierdoor zul je minder rente gaan betalen, naarmate het einde van de looptijd nadert. 

De lineaire hypotheek is waarschijnlijk goedkoper dan de annuïteitenhypotheek. Deze vorm is ook handig, als je in de toekomst minder inkomsten of hogere uitgaven verwacht. Ook handig als je bijvoorbeeld eerder met pensioen wilt. 

Aflossingsvrije hypotheek, hoe werkt dat?

Het klinkt natuurlijk mooi niks aflossen, echter is dat niet helemaal waar. Je zal nog steeds moeten aflossen, alleen niet tijdens de looptijd. Bij deze hypotheek los je het bedrag af na de looptijd of bij de verkoop van het huis. Bij een aflossingsvrije hypotheek kun je maximaal 50% van het totaalbedrag lenen. 

 

Bovenstaande hypotheekvormen komen het meeste voor in Nederland, tegenwoordig is er vaak een eigen inleg nodig van minimaal 10%. Hierdoor moet je al genoeg spaargeld hebben voordat je een woning kan kopen. Het kopen wordt hiermee moeilijker gemaakt voor starters. Veel beleggingsmaatschappijen hebben dit geld wel ter beschikking. Kies de hypotheek die aansluit op jouw inkomen en leen nooit te veel. Geld lenen kost geld, dat geldt voor iedereen.