Het moment is weer daar dat je op vakantie gaat! Blijf je in eigen land vakantie vieren in een vakantiewoning of ga je naar het buitenland? Als je daarover uit bent kijk je eerst naar de omgeving, de faciliteiten en het verblijf zelf. Dat is allemaal naar wens. En dan komt de hamvraag: hoe zit het met de internetverbinding? Is er wel WiFi? Tegenwoordig lijken we niet meer zonder te kunnen. Wij vertellen je de tips en tricks om, waar je dan ook bent, van relatief snel WiFi gebruik te kunnen maken.

1. Voordat je weggaat: een speciale bundel voor internet in het buitenland

Kijk eens voor je vertrekt of jouw internetaanbieder een speciale bundel heeft voor internet in het buitenland. Zo heb je een EU bundel van KPN en heeft Vodafone een Alles-in-1 Reis XL dagbundel. Vaak is het zo dat als je internetbundel dan op is, je internet in het buitenland geblokkeerd wordt zodat je niet te maken krijgt met onverwachte kosten. Je doet er goed aan om zelf nog te controleren welk datalimiet je hebt voor internet in het buitenland. Er is een standaard limiet van €60,50 per maand waarbij je bij 80 en 100 procent een melding per sms krijgt. Het kan ook zo zijn dat er helemaal geen limiet is. Noodzakelijk bijna om dit voor je eigen situatie te bekijken, zodat je achteraf geen hoge telefoonrekening krijgt.

2. Telefoneren doe je via WiFi!

Ga slim met je dataverbruik om. Een buitenlandbundel is heel handig, maar kies altijd voor WiFi wanneer de kans zich voordoet. Een gratis WiFi netwerk vinden is tegenwoordig niet meer zo’n probleem. McDonalds, Starbucks en eigenlijk alle grote internationale ketens stellen WiFi gratis voor je open. Bellen kun je daar ook: via Whatsapp is het mogelijk een telefoongesprek te voeren.

3. Eigen router meenemen

Je laptop meenemen op vakantie. De een vindt het overdreven, de ander zweert erbij. Voordeel is wel dat je op laptops nog een externe WiFi-antenne kunt aansluiten. Bij smartphones kan dit helaas niet. Niet getreurd: op een externe router kun je een antenne aansluiten. En het is nog makkelijk geregeld ook, want je hoeft alleen verbinding te maken met het aanwezige WiFi-netwerk. Mocht het hotel of de camping voor ieder apparaat dat apart van het internetgebruik maakt een rekening hebben, dan ben je in ieder geval goedkoper uit. Alleen de router wordt gezien op het WiFi-netwerk en alleen voor de router betaal je, want alle andere apparaten op je eigen WiFi gebruiken gratis mee.

4. Internet vergelijken

Ga je op vakantie in eigen land en denk je dat je maandelijkse kosten voor je internet lager kunnen? Is het tijd voor een andere internetprovider of denk je dat de voorwaarden ergens anders beter kunnen uitpakken? Het loont in elk geval om een internet-vergelijking te maken via een vergelijker. Ook kan je internet en televisie abonnement vergelijken zodat je nog meer geld bespaart. Besparen voordat je op vakantie gaat, is immers pas écht leuk weggaan!